Povratak u školske klupe

Povratak u školske klupe

Nova školska godina je sa radošću otpočela kako za naše mališane, tako i za roditelje. U nadi da se epidemiološka situacija neće puno promeniti i da će deca moći u kontinuitetu da pohađaju nastavu, dočekali smo septembar. Euforija pred školu što se dece tiče uglavnom se ogleda u tome šta obući prvog dana škole, da li će videti sve drugare, omiljenu učiteljicu, dok za roditelje to izgleda malo drugačije. Nabaviti knjige, sveske i ostali pribor za školu, kupiti nov ranac, zameniti svu premalu odeću od prošle sezone, jer deca rastu kao iz vode i  naposletku ono što je i najvažnije ojačati imunitet svojih mališana.

 

 

Kraj avgusta, kao nenajavljena rana jesen doneo je kišu i popriličan pad temperature. Ove oscilacije su uslovile i to da je učestalost respiratornih infekcija najednom porasla. I pored svih epidemioloških mera koje su na snazi zbog COVID-19 (učestalo pranje ruku, nošenje maski, korišćenje dezinfekcionih sredstava), mogućnost da dete dobije respiratornu infekciju i dalje postoji. Ne smemo zaboraviti da COVID-19 nije jedina pretnja po zdravlje ljudi, već i brojne druge infekcije koje su vrlo lako prenosive pogotovo u kolektivima.

 

 

Šta onda učiniti?

 

Najbolje je raditi na izgradnji jakog imuniteta. Za decu je izuzetno važna zdrava, izbalansirana i raznovrsna ishrana. Ali nekad ih je teško ispratiti kada je ishrana u pitanju. Ako su u boravku, uvek se nadamo da pojedu sav obrok, ali se to često i ne desi. Ukoliko ponesu obrok od kuće, živimo u nadi da je bar više od polovine toga završilo u njihovim stomačićima. Ako pak sami kupuju obrok, sigurno će bar ponekad uzeti sebi nešto što možda ima veliku kalorijsku, a malu nutritivnu vrednost.

 

 

Budući da još uvek ima svežeg sezonskog voća, nije zgoreg spakovati im da pojedu neku voćkicu za užinu, ili im ponuditi istu po povratku iz škole. Hidratacija takođe ima važnu ulogu. Deca su uglavnom fizički vrlo aktivna i potrebno je da unose dovoljno tečnosti. Fizička aktivnost jača njihovo telo, aktivira muskulaturu i povoljno utiče na metabolizam.

 

 

Manjak u nutritivnim vrednostima uvek je dobro nadomestiti adekvatnom kombinacijom vitamina i minerala, kako bi organizam imao dovljno resursa da izgradi jak imunitet. X-IMUNO KID predstavlja moćnu kombinaciju za jači imunitet.Ovaj sirup za imunitet sadrži beta-glukane iz kvasca, algu spirulinu, vitamine C i D, cink, selen i jod. Kreiran je po uzoru na formulaciju najprodavanijeg proizvoda za imunitet za decu u Evropi uz dodatak joda kao bitne komponente. Na značaj i važnost joda ukazao nam je prof.dr Branimir Nestorović. Izrazito je važan za pravilan rad štitne žlezde i ima brojne funkcije kao antioksidans, suzbija autoimune procese i učestvuje u detoksikaciji.

 

 

O tome koja je sve uloga joda govori prof.dr Branimir Nestorović u sledećem videu.

 

Zato spremite zdrav obrok, naučite decu da piju dovoljno vode, pustite ih da trče i što više vremena provode na otvorenom prostoru. Ono što nedostaje nadomestite dodatkom X-Imuno kid sirupom za decu. 

 

 

Vaš saveznik u borbi protiv infekcija 

 

Wexon Pharmaceutical


COVID-19 kod dece
13 Februar 2022

Dosta toga već znamo o samoj bolesti i simptomima COVID-19 kod odraslih, ali kako on utiče na decu? Za odrasle postoji određen protokol koji se primenjuje u terpaiji COVID-a, dok za decu on nije definisan. Ipak ostaje pitanje kako zaštititi decu da se ne razbole, i ako se pak razbole kako da najlakše prođu kroz proces oporavka.

Čitaj dalje

Osteoporoza je stanje koje sa sobom nosi povećan rizik od nastanka preloma. Osteoporoza se odlikuje smanjenjem mineralne gustine kostiju što sa starenjem postaje sve izraženije. Različiti faktori utiču na nastanak osteoporoze, a neki od njih su:

Čitaj dalje

Većina ljudi kada koristi lekove i druge dijetetske suplemente vodi računa o tome da ih upotrebi u, za to, predviđenom roku. Na svakom proizvodu koji se konzumira se nalazi oznaka „Najbolje upotrebiti do“ , "Važi do" ili „Rok upotrebe“.

Čitaj dalje

Brojni virusi mogu izazvati gastroenteritis, koji je praćen mučninom, povraćanjem i prolivom. Među najčešćim virusima iz ove kategorije smatraju se rotavirusi i norovirusi. Ipak postoji razlika u kliničkoj slici kod ovih virusa.

Čitaj dalje
X Imuno i X Biotic u Apotekama
22 Septembar 2021

X Imuno Kid i X Biotic Kid možete kupiti i u apotekama širom Srbije. Pogledajte spisak apotekarskih lanaca u kojima se prodaju Wexonpharm proizvodi.

Čitaj dalje

Fizička aktivnost ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Broj belih krvnih zrnaca je povećan kako kod dece, tako i kod odraslih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.

Čitaj dalje

Sistemski antibiotici vrlo često kao neželjeni efekat daju dijareju. Dijareja povezana sa antibioticima (antibiotic-associated diarrhea –AAD) definiše se kao 3 ili više tečnih stolica dnevno koja se javlja nakon primene antibiotika.Cefalosporini, klindamicin i penicilini širokog spektra povezani su sa većim rizikom nastanka dijareje izazvane antibioticima.

Čitaj dalje
Imunitet kod dece
28 Jul 2021

U jeku pandemije i sezonskih virusnih infekcija polako se vraćamo osnovama i prevenciji kao glavnom mehanizmu jačanja imuniteta i zaštite. Snažan imunitet je preduslov za dobro zdravlje. Ukoliko želimo da našu decu naučimo zdravim navikama i za njih stvorimo sigurno okruženje za početak svojim primerom treba da im pokažemo kako se imunitet održava snažnim.

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code