Fizička aktivnost i njen uticaj na zdravlje dece

Fizička aktivnost i njen uticaj na zdravlje dece

 

Fizička aktivnost ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Broj belih krvnih zrnaca je povećan kako kod dece, tako i kod odraslih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću. Benefiti fizičke aktivnosti na sveukupno zdravlje dece su neizmerni. Fizička aktivnost kod dece stimuliše:

 

  • adekvatnu cirkulaciju,
  • ispravno disanje,
  • utiče na pravilan razvoj mozga,
  • jačanje imuniteta i
  • sprečava pojavu hroničnih bolesti.

 

 Ono što poprima pandemijske karaktere poslednjih godina je i sve lošije držanje dece. Sve veći i duži boravak pred računarom i telefonom, dovelo je do krivljenja kičme, jer deca povijaju glavu kako bi se što više približili ekranu. U cilju prevencije deformiteta kičme bitno je da stvorite zdrave navike praktikovanja fizičke aktivnosti kod dece. Fizička aktivnost omogućava normalan psihofizički rast i razvoj deteta tako što podstiče:

 

  • razvoj motorike
  • pravilnu koordinaciju pokreta,
  • pravilno držanje tela,
  • razvija osećaj za ravnotežu i
  • jača samopouzdanje kod deteta.

 

 

Deca su po prirodi energična i vrlo aktivna. Deca najviše uživaju u trčanju, plivanju, vožnji bicikle ili rolera. Kad su u pitanju rekreativni sportovi ne treba zaboraviti fudbal, košarku, atletiku i druge oblike rekreacije. Svaka od ovih aktivnosti je poželjna za pravilan rast i razvoj pogotovo ukoliko se obavlja vani, na svežem vazduhu. Doduše ima dana kada moramo ostati kod kuće, pa je dobro imati alternativu za dete u vidu vežbi koje možete obaviti zajedno.

 

 

Jutarnje telesne vežbe su idealan način da aktivirate svoje telo i da sa svojim detetom uvedete ovu aktivnost u redovnu rutinu. Na ovaj način svojim primerom možete pokazati svom detetu kako treba da se ophode prema svom telu. Za decu je ipak najmerodavnije to da nije važno šta kažete već šta im pokažete. Ograničite vežbanje na 10-15 minuta kako biste im održali pažnju. 

 

Predlog kako da AKTIVIRATE SVOJE TELO kroz par vežbica možete pogledati ovde. 

 

 

 

 


COVID-19 kod dece
13 Februar 2022

Dosta toga već znamo o samoj bolesti i simptomima COVID-19 kod odraslih, ali kako on utiče na decu? Za odrasle postoji određen protokol koji se primenjuje u terpaiji COVID-a, dok za decu on nije definisan. Ipak ostaje pitanje kako zaštititi decu da se ne razbole, i ako se pak razbole kako da najlakše prođu kroz proces oporavka.

Čitaj dalje

Osteoporoza je stanje koje sa sobom nosi povećan rizik od nastanka preloma. Osteoporoza se odlikuje smanjenjem mineralne gustine kostiju što sa starenjem postaje sve izraženije. Različiti faktori utiču na nastanak osteoporoze, a neki od njih su:

Čitaj dalje

Većina ljudi kada koristi lekove i druge dijetetske suplemente vodi računa o tome da ih upotrebi u, za to, predviđenom roku. Na svakom proizvodu koji se konzumira se nalazi oznaka „Najbolje upotrebiti do“ , "Važi do" ili „Rok upotrebe“.

Čitaj dalje

Brojni virusi mogu izazvati gastroenteritis, koji je praćen mučninom, povraćanjem i prolivom. Među najčešćim virusima iz ove kategorije smatraju se rotavirusi i norovirusi. Ipak postoji razlika u kliničkoj slici kod ovih virusa.

Čitaj dalje
X Imuno i X Biotic u Apotekama
22 Septembar 2021

X Imuno Kid i X Biotic Kid možete kupiti i u apotekama širom Srbije. Pogledajte spisak apotekarskih lanaca u kojima se prodaju Wexonpharm proizvodi.

Čitaj dalje
Povratak u školske klupe
2 Septembar 2021

Nova školska godina je sa radošću otpočela kako za naše mališane, tako i za roditelje. U nadi da se epidemiološka situacija neće puno promeniti i da će deca moći u kontinuitetu da pohađaju nastavu, dočekali smo septembar. Ne smemo zaboraviti da COVID-19 nije jedina pretnja po zdravlje ljudi, već i brojne druge infekcije koje su vrlo lako prenosive pogotovo u kolektivima.

Čitaj dalje

Sistemski antibiotici vrlo često kao neželjeni efekat daju dijareju. Dijareja povezana sa antibioticima (antibiotic-associated diarrhea –AAD) definiše se kao 3 ili više tečnih stolica dnevno koja se javlja nakon primene antibiotika.Cefalosporini, klindamicin i penicilini širokog spektra povezani su sa većim rizikom nastanka dijareje izazvane antibioticima.

Čitaj dalje
Imunitet kod dece
28 Jul 2021

U jeku pandemije i sezonskih virusnih infekcija polako se vraćamo osnovama i prevenciji kao glavnom mehanizmu jačanja imuniteta i zaštite. Snažan imunitet je preduslov za dobro zdravlje. Ukoliko želimo da našu decu naučimo zdravim navikama i za njih stvorimo sigurno okruženje za početak svojim primerom treba da im pokažemo kako se imunitet održava snažnim.

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code