Zašto antibiotici dovode do dijareje?

Zašto antibiotici dovode do dijareje?

Prosto je nezamislivo da su bolesti koje se danas lako leče antibioticima nekada imale smrtni ishod. Pronalazak antibiotika se smatra jednim od najvećih dostignuća 20.-og veka. Prvi otkriveni antibiotik je pencilin. U septembru 1928.godine Aleksandar Fleming je tokom rada u laboratoriji zapazio da u jednoj šolji sa kulturama stafilokoka na kojoj je bilo plesni, nije bilo bakterija. Fleming je pretpostavio da gljivica po imenu Penicillium notatum luči supstancu koja deluje slično kao lizozim. Nazvao je ovu supstancu „ penicilin “.

 

Iako antibiotici danas deluju kao „magičan lek“ pored svojih dobrih karakteristika imaju i svoje loše. Kako bi njihova primena bila adekvatna neophodno je da se pravilno postavi dijagnoza i da se tek na osnovu potvrde mikrobiološke analize da odgovarajući antibiotik.

Sistemski antibiotici vrlo često kao neželjeni efekat daju dijareju. Dijareja povezana sa antibioticima (antibiotic-associated diarrhea –AAD) definiše se kao 3 ili više tečnih stolica u roku od 24 sata nakon primene antibiotika, što se može dogoditi u roku od nekoliko sati ili čak do 8 nedelja nakon početka primene antibiotika.Cefalosporini, klindamicin i penicilini širokog spektra povezani su sa većim rizikom nastanka dijareje izazvane antibioticima.

 

Zašto je to tako?

 

Antibiotik se koristi za lečenje bakterijskih infekcija čiji su izazivači patogene (loše) bakterije. Antibiotici,nažalost nisu selektivni, pa tada uništavaju i nepatogene (dobre) bakterije, koje čine našu normalni crevni mikrobiom odnosno mikrofloru.

 

Da bi se prevenirala dijareja udružena sa antibioticima neophodno je da uz antibiotik koristimo probiotik. Po definiciji SZO (Svetske zdravstvene organizacije) probiotici su živi mikroorganizmi koji kada se primene u određenoj količini deluju povoljno na zdravlja domaćina. Mehanizmi delovanja različitih probiotika uključuju obezbeđivanje fizičke barijere za patogene, pospešivanje lučenja peharastih ćelija, održavanje integriteta čvrstih veza crevnog epitela, stvaranje antimikrobnih faktora i stimulaciju imunog sistema.

 

Iako je broj probiotika jako veliki, 2 probiotika su izdvojila u prevenciji dijareje izazvane antibioticima (Lactobacillus rhamnosus, LGG® i Sacharomyces Boulardii).

 

Prema poslednjim preporukama o primeni probiotika iz 2015.godine usvojene na „4th Triennial Yale/Harvard Workshop on Probiotic recommendations“ LGG i S. Boulardii pored drugih indikacija pokazuju NIVO DOKAZA A (što je najviši nivo) u prevenciji dijareje izazvane antibioticima.

 

Dokazan je sinergistički (udružen) efekat LGG-a (Lactobacillus rhamnosus) i Saccharomyces boulardii prilikom istovremene primene.

 

X biotic kid je zapravo kombinacija ove dve probiotske kulture i efikasno sprečava nastanak dijareje.


COVID-19 kod dece
13 Februar 2022

Dosta toga već znamo o samoj bolesti i simptomima COVID-19 kod odraslih, ali kako on utiče na decu? Za odrasle postoji određen protokol koji se primenjuje u terpaiji COVID-a, dok za decu on nije definisan. Ipak ostaje pitanje kako zaštititi decu da se ne razbole, i ako se pak razbole kako da najlakše prođu kroz proces oporavka.

Čitaj dalje

Osteoporoza je stanje koje sa sobom nosi povećan rizik od nastanka preloma. Osteoporoza se odlikuje smanjenjem mineralne gustine kostiju što sa starenjem postaje sve izraženije. Različiti faktori utiču na nastanak osteoporoze, a neki od njih su:

Čitaj dalje

Većina ljudi kada koristi lekove i druge dijetetske suplemente vodi računa o tome da ih upotrebi u, za to, predviđenom roku. Na svakom proizvodu koji se konzumira se nalazi oznaka „Najbolje upotrebiti do“ , "Važi do" ili „Rok upotrebe“.

Čitaj dalje

Brojni virusi mogu izazvati gastroenteritis, koji je praćen mučninom, povraćanjem i prolivom. Među najčešćim virusima iz ove kategorije smatraju se rotavirusi i norovirusi. Ipak postoji razlika u kliničkoj slici kod ovih virusa.

Čitaj dalje
X Imuno i X Biotic u Apotekama
22 Septembar 2021

X Imuno Kid i X Biotic Kid možete kupiti i u apotekama širom Srbije. Pogledajte spisak apotekarskih lanaca u kojima se prodaju Wexonpharm proizvodi.

Čitaj dalje
Povratak u školske klupe
2 Septembar 2021

Nova školska godina je sa radošću otpočela kako za naše mališane, tako i za roditelje. U nadi da se epidemiološka situacija neće puno promeniti i da će deca moći u kontinuitetu da pohađaju nastavu, dočekali smo septembar. Ne smemo zaboraviti da COVID-19 nije jedina pretnja po zdravlje ljudi, već i brojne druge infekcije koje su vrlo lako prenosive pogotovo u kolektivima.

Čitaj dalje

Fizička aktivnost ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Broj belih krvnih zrnaca je povećan kako kod dece, tako i kod odraslih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.

Čitaj dalje
Imunitet kod dece
28 Jul 2021

U jeku pandemije i sezonskih virusnih infekcija polako se vraćamo osnovama i prevenciji kao glavnom mehanizmu jačanja imuniteta i zaštite. Snažan imunitet je preduslov za dobro zdravlje. Ukoliko želimo da našu decu naučimo zdravim navikama i za njih stvorimo sigurno okruženje za početak svojim primerom treba da im pokažemo kako se imunitet održava snažnim.

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code