Uticaj kolagena na kosti i njegov efekat na osteoporozu

Uticaj kolagena na kosti i njegov efekat na osteoporozu

ŠTA JE OSTEOPOROZA

Ukoliko ste ikada gledali film Nesalomiv sa Brus Vilisom, možda se sećate uloge u kojoj Semjuel L.Džekson glumi osobu koja ima poremećaj zvani „bolest krhkih kostiju“ ili stručno Osteogenesis imperfecta. Ova bolest je uslovljena poremećajem u sintezi kolagena. Kao posledica ovakve osobe imaju učestale frakture i deformitete kostiju. Zamislite da svaki jači stisak ruke kad se pozdravljate sa nekim ili slučajno zapinjanje za tepih i udaranje cevanicom u stočić predstavljaju ozbiljne opasnosti po vaš skeletni sistem.

Iako osteporoza nije tako dramatična kao ostegenesis imperfecta svakako je stanje koje sa sobom nosi povećan rizik od nastanka preloma.  Osteoporoza se odlikuje smanjenjem mineralne gustine kostiju što sa starenjem postaje sve izraženije.

Različiti faktori utiču na nastanak osteoporoze, a neki od njih su:

 • nedostatak fizičke aktivnosti
 • pothranjenost (pogotovo manjak unosa kalcijuma i vitamina D)
 • osnovne bolesti (bolesti štitne žlezde, hronične bubrežne bolesti)
 • pušenje cigareta,
 • konzumacija alkohola,
 • rana menopauza (pre 45.godine života),
 • uzimanje određenih lekova i
 • nepromenljivi faktori na koje se ne može uticati (starenje, pol i predispozicija za nastanak osteoporoze).

Kod zdrave osobe konstantno se vrši proces remodelovanja kostiju, to jest stvaranje, razgradnja i ponovna obnova kosti uz pomoć osteoblasta i osteoklasta. Osteoblasti pomažu u stvaranju kostiju, dok osteoklasti utiču na njegovu razgradnju. Između 17 i 25.godine života kost postiže svoju maksimalnu mineralnu čvrstinu. Koštana mineralna gustina se još naziva BMD (bone mineral density). Ovaj parametar služi u dijagnostici i ranom otkrivanju osteopenije i osteoporoze.

DEXA TEST se koristi za merenje mineralne gustine kostiju (BMD). Predstavlja zlatni standard za rano otkrivanje osteoporoze. Vaša gustina kostiju se zatim upoređuje sa prosečnom BMD odrasle osobe vašeg pola i rase u dobu kad je koštana masa najveća (a to je otprilike od 25. do 30. godine života). Rezultat testa je  T skor.

 • T skor od -1 do +1 smatra se normalnom gustinom kostiju.
 • T skor od -1 do -2,5 ukazuje na osteopeniju (mala gustina kostiju).
 • T skor od -2,5 ili niži je dovoljno niska gustina kostiju da se kategoriše kao osteoporoza.

 

 Iako je asocijacija na jake i snažna kosti prisustvo minerala poput kalcijuma, fosfora, natrijuma, magnezijuma i kalijuma, neizostavni deo kostiju zapravo čini kolagen. Minerali čine 65% koštanog tkiva i to je taj neorganski deo koštanog tkiva, a preostalih 35% čini proteinski matriks (organski deo koštanog matriksa). Osnova organskog dela koštanog matriksa je kolagen tip 1, koji obezbeđuje elastičnost i čvrstoću kostiju. Upravo ova kolagena vlakna služe kao rešetka na koju se talože minerali. Nije ni čudo da se se sve veća pažnja poklanja uticaju kolagena na kosti.

 

Kao što su bore jasan pokazatelj da starimo i da se količina kolagena u našem organizmu smanjuje tako i kosti ostaju vremenom bez kolagena što ih čini osetljivijim. Procene su da u svetu svaka treća žena i svaki peti muškarac stariji od 50 godina zadobiju prelom izazvan osteoporozom.

Razlog zbog kog su žene češće pogođene osteoporozom jesu hormoni. Sem što hormone možete okriviti za brojne zdravstvene probleme kao što su migrene i promene raspoloženja, oni utiču i na nastanak osteoporoze. Estrogen kao hormon koji pomaže u regulisanju reproduktivnog ciklusa žene, takođe, igra ulogu u održavanju kostiju jakim i zdravim, i kod muškaraca i kod žena. Budući da žene tokom menopauze dožive dramatičan pad proizvodnje estrogena veća je verovatnoća da će doći do nastanka osteoporoze.

 

Širok opseg terapijskih pristupa za prevenciju i lečenje osteoporoze obuhvataju nefarmakološke i farmakološke  mere. Nefarmakološki pristupi čine svakodnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja i smanjenje konzumacije alkohola. Pored toga, suplementacija sa kalcijumom i vitaminom D se preporučuje u lečenju osteoporoze, ali se nije pokazalo da značajno smanjuje rizik od preloma kostiju.

 

Farmakološki pristup obuhvata primenu lekova kao što su:

Bisfosfonati

koji su prva linija izbora u terapiji osteoporoze smanjuju rizik za nastanak preloma za 50-60 %. Postoje bisfosfonati koji se uzimaju jednom dnevno, jednom mesečno oralnim putem ili svaka 3 meseca ili jednom godišnje intravenski. Najčešća neželjena dejstva su vezana za iritaciju gastrointenstinalnog trakta (gastroezofagealni refluks, čir na želucu) kod oralnih bisfosfonata. Specifičnost uzimanja ovih lekova se ogleda u tome što se moraju uzimati 30 min pre doručka i bilo kojih drugih lekova i što pacijenti moraju ostati u sedećem i stojećem položaju narednih pola sata,  do sat vremena. Takođe u poslednje vreme se došlo do saznanja da bisfosfonati mogu izazvati osteonekrozu vilice i nastanak atipičnih fraktura butne kosti. Stoga se preporučuje da se u korišćenju bisfosfonata napravi pauza ili takozvani „odmor od leka“ nakon 3 do 5 godina primene terapije, neki lekari tolerišu i do 8 godina primene leka. Savetuje se pauza u korišćenju u trajanju od godinu dana. Statistika je pokazala da oko 40% pacijenata sa oralnim bisfosfonatima prekine terapiju tokom prve godine terapije, a približno 75% pacijenata to učini do 5 godina.

Selektivni modulatori estrogenskih receptora

Su praktično lekovi koji deluje poput estrogena, budući da je zbog pada estrogena kod žena povećan rizik od nastanka osteoporoze. Doduše nemoguće je izuzeti efekat terapije koja deluje i na ostala tkiva, pa se kao neželjeni efekti izdvajaju karcinom endometrijuma (tamoksifen), moždani udar (tamoksifen) i tromboza dubokih vena (tamoksifen, raloksifen).

Kalcitonin

Postoji u obliku injekcija i nazalnog spreja. Zbog mogućnosti nastanka maligniteta polako se smanjuje njegova upotreba u terapiji osteoporoze.

Denosumab

Je monoklonsko antitetlo koje se daje kao potkožna injekcija dva puta godišnje i smanjuje rizik od spinalnih fraktura za 50-60% i preloma kuka za 50% .Takođe može dati osteonekrozu vilice kao neželjeno dejstvo, kao i kožne reakcije poput osipa i ekcema.

Paratireoidni hormon

Se ordinira jednom dnevno kao subkutana injekcija i smanjuje rizik od spinalnih fraktura za 65% i preloma kuka za 53% . On utiče na remodelovanje kostiju, ali je njegova primena ograničena na dve godine. Neželjena dejstva uključuju kožne reakcije na mestu uboda, povećanje kalcijuma u krvi i urinu i bolove u kostima. U visokim dozama može izazvati tumor kostiju (osteosarkom).

 

Prevencija osteoporoze i pravovremena terapija su izuzetno važni jer prelomi kostiju koji nastaju kod osteoporotičnih pacijenata su odgovorni za nastanak hroničnih bolova, smanjenja aktivnosti i nastanka invaliditeta kod starijih osoba.

Iako su lekovi preko potrebni u terapiji osteoporoze, gotovo svaki od njih ima potencijalno neželjene efekte koja ograničavaju njihovu primenu. Zato o osteoporozi treba razmišljati ranije i pokušati da se održi stabilnost kostiju kroz uzimanje kolagena. Brojne studije proteklih godina su pokazale pozitivan efekat peptida kolagena na organsku komponentu kostiju, poboljšanje koštanog metabolizma i sveukupnu koštanu mikroarhitekturu. Suplementi poput kolagena mogu predstavljati dobru polaznu osnovu za što duže održavanje stabilnosti kostiju.

 

Zašto pominjemo peptide kolagena, a ne samo kolagen? Koja je razlika?

I kolagen i peptidi kolagena sastoje se od istih aminokiselina, ali imaju drugačije osobine. Peptidi kolagena su zapravo hidrolizovan (razgrađen) kolagen koji pokazuje bolju resorpciju i bioraspoloživost. Sadrže mnogo kraće lance aminokiselina od kolagena i želatina. To je važno jer u takvom obliku zapravo ostvaruju bolji efekat. Pošto su potpuno hidrolizovani i stoga kraći, peptidi kolagena se lakše razlažu u oblik koji može ući u krvotok nakon varenja. Jedan od takvih peptida kolagena koji je dostupan na našem tržištu je OmniCol ™ 120, koji je sastavni deo proizvoda X MOVE.

 

Kolagen X Move Wexon Pharmaceutical

 

 

Reč je o čistom hidrolizovanom proteinu (98% proteina) koji sadrži peptide kolagena životinjskog (goveđeg) porekla. Sadrži visoke koncentracije glicina, prolina i hidroksiprolina kao najzastupljenije aminokiseline u kolagenu. U svom sastavu predominantno sadrži kolagen tip I i kolagen tip V. Kolagen tip I je zapravo osnova koštanog tkiva i neophodan za izgradnju kostiju.

U pitanju je kolagen u prahu koji je enzimski hidrolizovan i lako se rastvara čak i u hladnoj vodi. Uzima se u obliku napitka jedanput dnevno. Vrlo je pitak, ukusa promorandže i limuna.

 

Kolagen X Move Napitak   X Move Kolagen u Prahu   X Move Kolagen Napitak

 

X-MOVE Kolagen je jedinstvena kombinacija kolagena OmniCol ™ 120 i vitamina C i jedan od najboljih kolagena na našem tržištu. Vitamin C je neophodan u procesu stvaranja kolagena. On takođe doprinosi zdravom funkcionisanju kostiju, zglobova i mišića. Kada je u pitanju zarastanje rana dokazana je takođe njegova važna uloga.

X-MOVE kao jedinstvena formulacija:

 • UBRZAVA ZARASTANJE RANA (U HIRURGIJI)
 • POBOLJŠAVA ČVRSTINU I GUSTINU KOSTIJU
 • NAMENJEN OSOBAMA SA OSTEOPENIJOM I OSTEOPOROZOM
 • POGODAN ZA ŽENE U MENOPAUZI
 • SNAŽNA PODRŠKA ZA PROFESIONALNE I REKREATIVNE SPORTISTE
  • SMANJUJE BOLOVE U ZGLOBOVIMA
  • PREVENIRA NOVE POVREDE
  • SKRAĆUJE VREME OPORAVKA NAKON POVREDA
 • POMAŽE I UBRZAVA ZARASTANJE KOSTIJU

 

Pakovanje X Move sadrži 30 kesica.

 

X Move Kolagen Wexonpharm

 

X Move takođe ne sadrži alergene, laktozu, soju ili gluten. Ima nizak procenat masti i 100% je prirodnog porekla. Takođe ne sadrži GMO.

 

X Move Kolagen Sastojci

 

O budućnosti treba razmišljati sada i u nju ulagati na vreme. Pored kolagena, ne zaboravite na fizičku aktivnost, unosite dovoljno minerala, odreknite se loših navika (alkohola, cigareta) ukoliko ih imate i dočekajte spremni starost čvrsto na nogama.

 

 

 

 

 

 

 

 


Spirulina (Spirulina platensis) je plavozelena alga čije se prirodno stanište nalazi u tropskim i subtropskim jezerima. Često je nazivaju i superhrana jer praktično sadrži sve hranljive materije koje su neophodne za metabolizam.

Čitaj dalje

Vitamin D je neophodan za zdrave kosti i jak imuni sistem.  U prethodnim godinama kada smo zbog pandemije bili uslovljeni da ostanemo kod kuće, tokom letnjih meseci je manjkalo izlaganje sunčevoj svetlosti i prirodna produkcija vitamina D.

Čitaj dalje

Pedijatri vrlo često čuju rečenicu: „Prvo dete mi uopšte nije bilo ovoliko bolesno, kao drugo“. No oni se neće previše zabrinuti na ovu informaciju niti će pomisliti da je drugo dete znatno lošijeg zdravlja.Zašto?

Čitaj dalje
Koji je cink najbolji?
12 April 2023

Cink je izuzetno koristan za naše celokupno zdravlje. Međutim, iako brojni suplementi obiluju cinkom nije svejedno koji cink uzimate. Postoje različiti oblici cinka kao što su cink oksid, citrat, pikolinat, glutamat...

Čitaj dalje

Prema podacima SZO procenjuje se da je oko 93% dece u svetu  izloženo toliko zagađenom vazduhu da je njihovo zdravlje ozbiljno narušeno.

Čitaj dalje

U idealnom svetu, vaše dete bi dobilo sve hranljive materije i vitamine koji su mu potrebni iz uravnotežene, zdrave ishrane. Čak i ako uspevate da napravite zdrave obroke, ponekad će se dogoditi da vaša deca propuste takav obrok i zamene ga „manje zdravom“ opcijom.

Čitaj dalje
Šta je taj LGG?
12 April 2023

Možda ste negde čuli da kad se priča o probiotiku često pored probiotika bulardi spominje i LGG. Pa evo da otkrijemo šta je LGG i po čemu je on tako poseban.

Čitaj dalje

Jod je mineral koji se obično nalazi u morskim plodovima. Naše telo ne može da proizvodi jod, što ga čini esencijalnim mikronutrijentom. Jod je ključan za štitnu žlezdu i igra važnu ulogu u proizvodnji tiroidnih hormona.Pošto naše telo ne može da proizvodi jod, važno je da ga unosimo dovoljno iz ishrane.

Čitaj dalje

Putnička dijareja je vrlo učestala i zna da pokvari putovanje kako odraslima tako i deci. Deca su posebno podložna nastanku putničke dijareje. Na koji način možemo sprečiti njen nastanak?

Čitaj dalje

Često se govori o važnosti joda, pogotovo u poslednje vreme kada su aktuelne teme mogućih nuklearnih katastrofa i radijacije. Kada je CDC (Center for Disease Control and Prevention) izneo preporuke o primeni kalijum-jodida u slučaju radijacije otpočela je pomama među ljudima koji su želeli da obezbede zalihe za sebe i svoju porodicu.

Čitaj dalje

Dijareje se vrlo često javljaju u dečijem uzrastu. Kada dete dobije dijareju uglavnom se kod roditelja javlja dilema šta ostaviti, a šta izbaciti sa dečijeg menija.

Čitaj dalje

Većina dece oseća veliku povezanost i ljubav prema svojim kućnim ljubimcima. A ovi preslatki krzneni prijatelji čine više od druženja, podučavaju decu odgovornosti i donose radost u vaš dom. A da li ste znali da oni uz to mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema dece?

Čitaj dalje

Imunitet kod dece se formira od dana kada se rode. Kod beba koje su na ishrani majčinim mlekom neko vreme mogu biti zaštićena antitelima koja dobijaju od majke. Ali kada možemo reći da je imunitet dovoljno spreman da se izbori sa svim izazovima?

Čitaj dalje

U periodu aktivnih virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija često se napominje kako je važan unos vitamina C. Iako vitamin C smanjuje epizode prehlade i skraćuje trajanje infekcije za skoro 60%, njegova uloga se ne ogleda samo u tome.

Čitaj dalje
Inteligencija i jod
11 April 2023

Da li ste znali da nedostatak joda može umanjiti koeficijent inteligencije IQ i za 10 poena? Pored funkcije joda u regulaciji rada štitne žlezde i njenih hormona, jod je vrlo važan mikronutrijent koji  poboljšava neuromotorne funkcije  i kognitivne sposobnosti.

Čitaj dalje

Svi beta glukani su polimeri glukoze koji su međusobno povezani glikozidnim vezama. Razlikuju se jedni od drugih po dužini i strukturi grananja. Na primer, žitarice (ovas i ječam) imaju (1,3/1,4) glikozidne veze, dok beta-glukani porekla gljivica (gljive/pečurke i kvasac) imaju (1,3/1,6) glikozidne veze. Na biološku aktivnost utiču kako broj tako i dužina bočnog grananja.

Čitaj dalje

Selen je element koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama ili je dostupan kao dodatak ishrani. Ovo je izuzetno važan nutrijent za ljudsko zdravlje, budući da je sastavi deo mnogih selenoproteina koji igraju važnu ulogu u reprodukciji, sintezi DNK, metabolizmu štitne žlezde i zaštiti od oštećenja slobodnim radikalima. Da li je deci potreban selen?

Čitaj dalje

Saccharomyces boulardii se razlikuje od drugih probiotskih kultura jer je u pitanju probiotska gljivica, a ne bakterija. U tome leži tajna zašto se ova vrsta probiotika može uzimati istovremeno sa antibioticima, jer oni ne mogu oslabiti njegovo dejstvo kao što je to slučaj sa ostalim probiotskim bakterijama.

Čitaj dalje

Kada se koristi redovna terapija u lečenju alergija to zna da probudi kod ljudi zabrinutost, pogotovo ukoliko su u pitanju deca. Da li lekovi imaju neželjena dejstva? Da li treba povećavati dozu kada im oslabi efekat? Koliko ih često treba menjati?

Čitaj dalje

Bez obzira da li se radi o orašastim plodovima, kravljem mleku, jajima ili nekoj drugoj hrani, alergije na hranu su postale sve učestalije poslednjih decenija. Među njima alergija na kravlje mleko je posebno česta i pogađa do 3% dece širom sveta.

Čitaj dalje
COVID-19 kod dece
13 Februar 2022

Dosta toga već znamo o samoj bolesti i simptomima COVID-19 kod odraslih, ali kako on utiče na decu? Za odrasle postoji određen protokol koji se primenjuje u terpaiji COVID-a, dok za decu on nije definisan. Ipak ostaje pitanje kako zaštititi decu da se ne razbole, i ako se pak razbole kako da najlakše prođu kroz proces oporavka.

Čitaj dalje

Većina ljudi kada koristi lekove i druge dijetetske suplemente vodi računa o tome da ih upotrebi u, za to, predviđenom roku. Na svakom proizvodu koji se konzumira se nalazi oznaka „Najbolje upotrebiti do“ , "Važi do" ili „Rok upotrebe“.

Čitaj dalje

Brojni virusi mogu izazvati gastroenteritis, koji je praćen mučninom, povraćanjem i prolivom. Među najčešćim virusima iz ove kategorije smatraju se rotavirusi i norovirusi. Ipak postoji razlika u kliničkoj slici kod ovih virusa.

Čitaj dalje
X Imuno i X Biotic u Apotekama
22 Septembar 2021

X Imuno Kid i X Biotic Kid možete kupiti i u apotekama širom Srbije. Pogledajte spisak apotekarskih lanaca u kojima se prodaju Wexonpharm proizvodi.

Čitaj dalje
Povratak u školske klupe
2 Septembar 2021

Nova školska godina je sa radošću otpočela kako za naše mališane, tako i za roditelje. U nadi da se epidemiološka situacija neće puno promeniti i da će deca moći u kontinuitetu da pohađaju nastavu, dočekali smo septembar. Ne smemo zaboraviti da COVID-19 nije jedina pretnja po zdravlje ljudi, već i brojne druge infekcije koje su vrlo lako prenosive pogotovo u kolektivima.

Čitaj dalje

Fizička aktivnost ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Broj belih krvnih zrnaca je povećan kako kod dece, tako i kod odraslih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.

Čitaj dalje

Sistemski antibiotici vrlo često kao neželjeni efekat daju dijareju. Dijareja povezana sa antibioticima (antibiotic-associated diarrhea –AAD) definiše se kao 3 ili više tečnih stolica dnevno koja se javlja nakon primene antibiotika.Cefalosporini, klindamicin i penicilini širokog spektra povezani su sa većim rizikom nastanka dijareje izazvane antibioticima.

Čitaj dalje
Imunitet kod dece
28 Jul 2021

U jeku pandemije i sezonskih virusnih infekcija polako se vraćamo osnovama i prevenciji kao glavnom mehanizmu jačanja imuniteta i zaštite. Snažan imunitet je preduslov za dobro zdravlje. Ukoliko želimo da našu decu naučimo zdravim navikama i za njih stvorimo sigurno okruženje za početak svojim primerom treba da im pokažemo kako se imunitet održava snažnim.

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code