Imunitet kod dece

Imunitet kod dece

U jeku pandemije i sezonskih virusnih infekcija polako se vraćamo osnovama i prevenciji kao glavnom mehanizmu jačanja imuniteta i zaštite. Snažan imunitet je preduslov za dobro zdravlje. Ukoliko želimo da našu decu naučimo zdravim navikama i za njih stvorimo sigurno okruženje za početak svojim primerom treba da im pokažemo kako se imunitet održava snažnim. Najpre zdravom izbalansiranom ishranom, fizičkom aktivnošću i održavanjem higijenskih navika.

 

 

Veliki broj vitamina i minerala možemo uneti zdravom i izbalansiranom ishranom. Ono što predstavlja problem svakodnevnice i brzog načina života je da nemamo dovoljno vremena da se posvetimo pripremi hrane. Nekada i sama deca otežavaju našu najbolju nameru da im damo što zdraviji obrok, tako što odbijaju da pojedu baš taj brokoli jer im je "previše zelen" ili baš tu jabuku jer im je "malo kisela". Takođe treba uzeti u obzir da, nažalost, ni nutritivna vrednost namirnica nije kao što je nekad bila. Sve to zajedno može dovesti do smanjenog unosa određenih nutrijenata koji su neophodni za pravilan rast i razvoj dece.

Mi ne možemo pojačati svoj imunitet jer nemamo imunomodulatore, a svakako nije dobro ni pojačavati ga jer to može otići u drugu krajnost i izazvati određene bolesti. Ono što je neophodno je samo ponuditi ono što organizmu nedostaje u ishrani. Na tržištu postoji puno proizvoda koji sadrže beta glukane, cink, vitamin C, ali ono što se često izostavlja je jedan od najvažnih mikroelemenata, a to je jod. Tihi deficit joda je jedan od najčešće rasprostranjenih poremećaja u svetu, pogotovo jer ga putem ishrane ne unosimo dovoljno u organizam. Iako je otkriven davno i korišćen za lečenje raznih bolesti, vremenom je izgubio na popularnosti. Izrazito je važan za pravilan rad štitne žlezde i ima brojne funkcije kao antioksidans, suzbija autoimune procese i učestvuje u detoksikaciji.

 

 

Fizička aktivnost je itekako važna za jačanje imuniteta. Ima pozitivan zdravstveni ishod na rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava funkciju pluća, utiče na razvoj motoričkih sposobnosti, održava optimalnu telesnu težinu i jača imunitet. Čak su i studije pokazale pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na imuni sistem. (više možete pročitati ovde. ). Zato dozvolite deci da trče, da jure, da skaču ili da rade zvezde dok šetaju sa vama. 

 

 

Na posletku, pokušajte da ne budete uznemireni jer to dodatno slabi imuni sistem, a i deca vrlo često osećaju ono što i vi osećate. Ponudite im ljubav, optimizam i zagrljaj. Nećete verovati koliko zagrljaj znači i kakav je to stimulator imunog sistema. 


COVID-19 kod dece
13 Februar 2022

Dosta toga već znamo o samoj bolesti i simptomima COVID-19 kod odraslih, ali kako on utiče na decu? Za odrasle postoji određen protokol koji se primenjuje u terpaiji COVID-a, dok za decu on nije definisan. Ipak ostaje pitanje kako zaštititi decu da se ne razbole, i ako se pak razbole kako da najlakše prođu kroz proces oporavka.

Čitaj dalje

Osteoporoza je stanje koje sa sobom nosi povećan rizik od nastanka preloma. Osteoporoza se odlikuje smanjenjem mineralne gustine kostiju što sa starenjem postaje sve izraženije. Različiti faktori utiču na nastanak osteoporoze, a neki od njih su:

Čitaj dalje

Većina ljudi kada koristi lekove i druge dijetetske suplemente vodi računa o tome da ih upotrebi u, za to, predviđenom roku. Na svakom proizvodu koji se konzumira se nalazi oznaka „Najbolje upotrebiti do“ , "Važi do" ili „Rok upotrebe“.

Čitaj dalje

Brojni virusi mogu izazvati gastroenteritis, koji je praćen mučninom, povraćanjem i prolivom. Među najčešćim virusima iz ove kategorije smatraju se rotavirusi i norovirusi. Ipak postoji razlika u kliničkoj slici kod ovih virusa.

Čitaj dalje
X Imuno i X Biotic u Apotekama
22 Septembar 2021

X Imuno Kid i X Biotic Kid možete kupiti i u apotekama širom Srbije. Pogledajte spisak apotekarskih lanaca u kojima se prodaju Wexonpharm proizvodi.

Čitaj dalje
Povratak u školske klupe
2 Septembar 2021

Nova školska godina je sa radošću otpočela kako za naše mališane, tako i za roditelje. U nadi da se epidemiološka situacija neće puno promeniti i da će deca moći u kontinuitetu da pohađaju nastavu, dočekali smo septembar. Ne smemo zaboraviti da COVID-19 nije jedina pretnja po zdravlje ljudi, već i brojne druge infekcije koje su vrlo lako prenosive pogotovo u kolektivima.

Čitaj dalje

Fizička aktivnost ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Broj belih krvnih zrnaca je povećan kako kod dece, tako i kod odraslih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.

Čitaj dalje

Sistemski antibiotici vrlo često kao neželjeni efekat daju dijareju. Dijareja povezana sa antibioticima (antibiotic-associated diarrhea –AAD) definiše se kao 3 ili više tečnih stolica dnevno koja se javlja nakon primene antibiotika.Cefalosporini, klindamicin i penicilini širokog spektra povezani su sa većim rizikom nastanka dijareje izazvane antibioticima.

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code