Šta ako uzmem lek kome je istekao rok?

Šta ako uzmem lek kome je istekao rok?

Većina ljudi kada koristi lekove i druge dijetetske suplemente vodi računa o tome da ih upotrebi u, za to, predviđenom roku. Na svakom proizvodu koji se konzumira se nalazi oznaka „Najbolje upotrebiti do“, "Važi do" ili „Rok upotrebe“.

 

Zašto je važno da se pridržavamo date oznake?

 

Ako vam se ikada desilo, a verujem da jeste da isprobate mleko koje se ozbiljno „ukiselilo“ jer mu je rok upotrebe istekao, onda znate da nije nimalo poželjno da konzumirate namirnice koje nisu više u vremenskom okviru svoje upotrebljivosti. Kao što je slučaj sa namirnicama i hranom, tako i sa lekovima i suplementima, pri čemu posledice primene proizvoda kojima je rok istekao mogu biti mnogo dramatičnije. Ono što se uglavnom dešava po isteku roka jeste da aktivne supstance izgube svoje dejstvo. Pomislićete kako to i nije toliko strašno, ako se i dogodi da uzmete nešto čemu je rok istekao. I bićete u pravu ukoliko ste uzeli npr.analgetik (lek za bolove) jer u tom slučaju će samo izostati efekat, a vas će glava i dalje boleti. Ali zamislite da je to lek za povišeni pritisak ili za napad angine pektoris ili astmu. Sad vam verovatno ne izgleda tako bezazleno, ako znate da lek neće delovati. Sem izostanka dejstva, može se dogoditi, ali doduše ređe da aktivne supstance poprime toksičan efekat. Naravno ambalaža ima bitnu ulogu u tome da li će efekat postojati i nakon isteka roka upotrebe. Lekovi koji su upakovan u blistere i neotvorene kutije su svakako zaštićeniji. Lekovi koji su u formi sirupa, kapi za oči itd.po otvaranju imaju neki predviđen rok u kome je poželjno da se iskoriste. U tome dosta doprinose i ostale preporuke poput mesta na kome treba čuvati proizvod (frižider, hladno, suvo mesto, van domašaja sunčeve svetlosti itd.). Pogotovo treba biti obazriv sa proizvodima koji su sterlini i koji kada se otvore moraju se upotrebiti u roku koji je predviđen za to. 

 

 

Što se tiče preporuka za primenu našeg X-imuno kid sirupa, jedno pakovanje od 150 ml je dovoljno, uz redovnu primenu, za terapiju od mesec dana. Jako je bitno, da postoji kontinuitet u uzimanju sirupa kako bi se ostvario pun efekat. Ukoliko vam se i desi da zaboravite da date detetu sirup, poželjno je da znate da je važno da po otvaranju sirupa isti iskoristite najkasnije u roku od 2 meseca. U suprotnom efekat može izostati. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi i suvom mestu, zaštićeno od toplote i vlage.

 

Kako ne biste zaboravili da ga uzmete svakog dana, olakšajte sebi, podesite alarm ili podsetnik na telefonu, napravite tabelu u kojoj ćete beležiti kada ste detetu dali sirup ili ukoliko je dete starije zadužite njega da vas ono podseća na svoju dnevnu dozu vitamina i minerala. Tako možete malo vežbati sa njima razvoj odgovornosti, a vi za svaki slučaj ostavite podsetnik i za sebe. 

 

Photo by Freepik


COVID-19 kod dece
13 Februar 2022

Dosta toga već znamo o samoj bolesti i simptomima COVID-19 kod odraslih, ali kako on utiče na decu? Za odrasle postoji određen protokol koji se primenjuje u terpaiji COVID-a, dok za decu on nije definisan. Ipak ostaje pitanje kako zaštititi decu da se ne razbole, i ako se pak razbole kako da najlakše prođu kroz proces oporavka.

Čitaj dalje

Osteoporoza je stanje koje sa sobom nosi povećan rizik od nastanka preloma. Osteoporoza se odlikuje smanjenjem mineralne gustine kostiju što sa starenjem postaje sve izraženije. Različiti faktori utiču na nastanak osteoporoze, a neki od njih su:

Čitaj dalje

Brojni virusi mogu izazvati gastroenteritis, koji je praćen mučninom, povraćanjem i prolivom. Među najčešćim virusima iz ove kategorije smatraju se rotavirusi i norovirusi. Ipak postoji razlika u kliničkoj slici kod ovih virusa.

Čitaj dalje
X Imuno i X Biotic u Apotekama
22 Septembar 2021

X Imuno Kid i X Biotic Kid možete kupiti i u apotekama širom Srbije. Pogledajte spisak apotekarskih lanaca u kojima se prodaju Wexonpharm proizvodi.

Čitaj dalje
Povratak u školske klupe
2 Septembar 2021

Nova školska godina je sa radošću otpočela kako za naše mališane, tako i za roditelje. U nadi da se epidemiološka situacija neće puno promeniti i da će deca moći u kontinuitetu da pohađaju nastavu, dočekali smo septembar. Ne smemo zaboraviti da COVID-19 nije jedina pretnja po zdravlje ljudi, već i brojne druge infekcije koje su vrlo lako prenosive pogotovo u kolektivima.

Čitaj dalje

Fizička aktivnost ima veliku ulogu u jačanju imuniteta. Broj belih krvnih zrnaca je povećan kako kod dece, tako i kod odraslih koji se redovno bave fizičkom aktivnošću.

Čitaj dalje

Sistemski antibiotici vrlo često kao neželjeni efekat daju dijareju. Dijareja povezana sa antibioticima (antibiotic-associated diarrhea –AAD) definiše se kao 3 ili više tečnih stolica dnevno koja se javlja nakon primene antibiotika.Cefalosporini, klindamicin i penicilini širokog spektra povezani su sa većim rizikom nastanka dijareje izazvane antibioticima.

Čitaj dalje
Imunitet kod dece
28 Jul 2021

U jeku pandemije i sezonskih virusnih infekcija polako se vraćamo osnovama i prevenciji kao glavnom mehanizmu jačanja imuniteta i zaštite. Snažan imunitet je preduslov za dobro zdravlje. Ukoliko želimo da našu decu naučimo zdravim navikama i za njih stvorimo sigurno okruženje za početak svojim primerom treba da im pokažemo kako se imunitet održava snažnim.

Čitaj dalje
Maestro
Mastercard
Visa
Dina
American Express
Banca Intesa
Verifed by Visa
Mastercard Secure Code